Skip to main content

Az elektromos autók során természetes, hogy ma még mindig az első kérdés: „Mennyit megy a jármű?”. Elmondható viszont, hogy a töltőinfrastruktúra fejlődése miatt ma már sokan kevesebb hatótávval rendelkező járműveket is bevállalnak. 2022-ben az új modellek vásárlásánál mindenképp figyelembe kell venni a töltési lehetőséget, a hatótáv és az ár mellett.

Egy elektromos autó hatótávja sok mindentől függ: időjárás, klíma/fűtés használata, sebesség, de még a kerék minősége is szerepet játszik. Ez alapján alakult ki az EPA hatótáv értékelés, mely nagyjából pontos számot ad a végleges hatótávról, normál körülmények között. 2022-t nézve nagyon változatos piaci megjelenésekre lehet számítani. Hatótáv szempontjából eljutottunk a 800+ kilométerhez a Lucid jóvoltából. Viszont örömmel látjuk, hogy mindenki számára fog akadni EV az idei évben, bármekkora hatótávra is vágyik. 

2022-ben a hivatalos adatok alapján a legkevesebb hatótávval érkező jármű a Mazda MX-30 lesz. Ár szempontjából a jármű 8 millió forint körül alakul, és persze járnak rá az állami támogatások. Hivatalos hatótávja nagyjából 160 km körül lesz, így nem is igazán alakult ki rá nagy érdeklődés.

Mazda MX-50

Mazda MX-30

A legtöbb jármű, mely megjelenik az idén 200-300 mérföldes hatótáv közötti értékeket nyújt és hatalmas választékban. A Nissan LEAF e+ S (62 kWh-s akkumulátorral) a legolcsóbb modell, mely több, mint 200 mérföldes hatótávval rendelkezik, pontosítva 226 mérföld (364 km) EPA-hatótávolsággal, tényleges ára pedig 25.875 USD, azaz nagyjából 8 millió forint, állami támogatás nélkül. 

Az EPA legmagasabb hatótávolságú elektromos autója, amely nem kerül hat számjegybe, a Tesla Model 3 Long Range AWD 52 190 dollárral és 358 mérföldes hatótávval (576 km).  A legolcsóbb Tesla a Tesla Model 3 RWD (korábban Standard Range Plus), 46.190 dollárért, 272 mérföldes hatótávval (438 km).

Ha a legjobb hatótávot szeretnénk, akkor a Lucid Air legújabb Dream Edition szériája az, amit nekünk szántak. A 800+ km-es hatótáv viszont egy 163.000 dolláros árcédulával érkezik.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com

 

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.