Skip to main content

Ha önvezető járművekről beszélünk, megkerülhetetlen a Tesla Model-ek megemlítése. Elon Musk az eddigi legjobb technológiai megoldásokat ötvözte, hogy a járművek 3-as szintű önvezetéssel tudjanak közlekedni. Most viszont a Tesla úgy döntött, rizikós projektbe kezd, és eltávolítja a radarokat a Model Y-ból.

Még régebben kialakult egy vita Elon Musk és a Waymo közt, melyben az utóbbi vállalat erősen bírálta a Tesla önvezető gépeit. A Google vállalata szerint Elon Musk autói nem önvezető rendszerrel rendelkeznek, hanem csak vezetést segítő funkciókkal. Musk persze magát meg nem cáfolva felhívta a figyelmet a Waymo eddigi sikereire, azaz, hogy se a részvénypiacon, se a gyakorlatban nem tudtak még felmutatni semmi érdemlegeset.

A Lidar technológia lényege, hogy az autó radarok segítségével képes az úton tartani magát önvezető módban. Jelenleg a Tesla rivális Lucid  a technológia legnagyobb képviselője. A Tesla viszont sokat bírálta ezt a radar technológiát, mivel Musk szerint a kamerák sokkal precízebb és biztonságosabb vezetési élményt tudnak biztosítani.

Tesla Vision és a Lidar

Ennek érdekében a Model Y-ból teljesen kikerül az összes radar, és kizárólag csak kamerák segítségével fog magától közlekedni a jármű. A Tesla úgy magyarázta, hogy egy új rendszert fognak kialakítani, mely a Tesla Vision névre fog hallgatni. A szakértők viszont nem értik a váltást, tekintve, hogy az autó semmiben sem lett igazán jobb. Sokan úgy vélték, hogy a radarok kiszerelése csökkenteni fog a Model Y induló árán, viszont ezt cáfolta a cég a napokban.

Vannak, akik nem nézték jó szemmel a Tesla lépését, tekintve, hogy ezzel csökkentettek az autó biztonsági rendszerén. Volt aki úgy vélekedett, hogy ez Elon Musk globális crash tesztje a Tesla Vision kifejlesztéséhez.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.forbes.com
www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.