Skip to main content

Elon Musk vállalata hihetetlen módon tört be az elektromos autózás piacára, amit szinte a mai napig dominál. A Tesla modellek egyedisége és megbízható felépítése az, ami piacvezetővé teszi a járművet a legtöbb ember szerint, viszont ennél sokkal több áll a Tesla sikerének hátterébe.

Kezdjük rögtön az egyik legnagyobb aduásszal, a kínai Gigafactory-val. Ha elektromos autókat akarunk népszerűsíteni, akkor mi jobb hely lenne erre, mint Kína, ahol a leggyorsabban terjednek ezen járművek. A Tesla jól tudta ezt és úgy döntött, hogy nem csak autóit fogja kiszállítani az országba, hanem egy komplett gyárat fog felhúzni. Fontos megemlíteni, hogy a teljes művelet kínai partner bevonása nélkül történt, így a helyi gyártókapacitások kiépítése után még az áfamentességet is megkapja a kínai üzemük, tehát nem kell 10 százalékos általános forgalmi adót fizetni az eladott elektromos autók után.

Ez így elmondva szép és jó, de biztos felmerült a kérdés, hogy miért is csinálja ezt a kínai kormány? Nos az elektromos autók terjedése hihetetlen mértékben növekszik és Kína szeretne az első helyen maradni a piac ezen területén. Globálisan nézve a hagyományos járművekre igen sok változás vár, mivel a legtöbb országban már elrendelték a klímaválság elleni akciókat, melyek nagy része a benzines/dízel járművek korlátozásáról szól. Egy idő után mindenki jobban fog járni az elektromos autókkal, így igen előnyös Kínának, ha növeli a felhozatalát.

Tesla Model Y

Persze a Tesla ilyen téren nem csak Kínában gondolkodik, hanem Európában is, ezért nemsokára kezdetét veszi a Németországi Gigafactory felépítése. A gyárat Berlinben fogják felhúzni 2022-re az eddigi tervek alapján. Ezek után a Tesla-nak minden joga meglesz arra, hogy termékeire ráaggassa a „Made in Germany” cimkét a piacra dobásnál és mivel Európában a német minőségnek igen jó híre van, ezért nem csodálkoznánk, ha emiatt (is) úgy vinnék a Tesla-kat, mint a cukrot. 

Szóval a Tesla sikere a jó kocsikban és a megfelelő elhelyezkedésben lapul? Hát nem is tudnánk mást mondani, ami előnyösebb lehet egy autógyártó számára. A jövőre érkező Model Y már ezekben a gyárakban fogja meglátni a napvilágot, és piacra kerülése szintén egy újabb szög a hagyományos járművek koporsóján.

Képek és információk forrása:
www.portfolio.hu
www.wallpaperaccess.com
www.thedriven.io
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.