Skip to main content

Hogyha azt mondjuk elektromos autózás, akkor mindenkinek először Amerika, Kína, vagy esetleg Németország ugrik be. Viszont a legfrissebb adatokat figyelembe véve nem mehetünk el szó nélkül amellett, ami északon zajlik. Egy skandináv ország ugyanis olyan számokat produkál, amelyek előtt meg kell emelni a nem létező kalapunkat is. A neve Norvégia.
A norvég példa

Bár ezt az északi országot elsősorban a fjordokkal azonosítjuk, vagy azzal, hogy Európa legtisztább fővárosa Oslo, de lassan az elektromos autózás is kapcsolódhat hozzájuk. Ehhez persze illik nagyot villantani, és ezt a norvégok meg is tették. Itt írtuk korábban, hogy egy világrekord is fűződik már az ő nevükhöz az alternatív autózás tekintetében, amely egy elég erős belépő.

Már a legtisztább főváros cím is sejteti, hogy az itteni emberek komolyan foglalkoznak a környezetvédelemmel, amelynek szerintünk az egyik legnagyobb lépése az elektromos autózás lehet. Nem véletlen, hogy a norvég kormány célul tűzte ki, hogy 2025-től már kizárólag 0 emissziós értékű autók lesznek értékesíthetőek. Nézzük meg a számokat!

Az autó eladások

Kezdjük rögtön a legörömtelibb hírrel. A 2018-as évben az újonnan eladott autók közül a legtöbb norvég embernek egy bizonyos Nissan Leaf-re esett a választása. Ami köztudottan egy elektromos autó.

Az eladott autók típusa szerint 2018-ban 22,1% volt benzines, dízel pedig 17,8%. A többi? Nos a többi szépen növekvő sorrendben: 11% hibrid, 18% plug-in-hibrid, ÉS 31,2% elektromos autó. Vagyis minden harmadik eladott gépjármű elektromos, nagyon izgulunk, hogy idén meg lesz-e a „minden második” arány.

Ilyen adatok mellett szinte evidens, hogy az európai országok rangsorában Norvégia az előkelő első helyen végzett az értékesített e-autók számában a maga 46.143 eladott példányával.  Több, mint 10 ezer darabbal nagyobb ez a szám, mint a második helyre befutó németeké.

A már említett Nissan Leaf mellett a Volkswagen e-Golf, a BMW i3 és a Tesla Model X volt a legkeresettebb elektromos autó. A témában mindig mérvadó Tesla pl. megduplázta a 2017-es eredményeit. Vajon mi lesz 2019-ben? Szerintünk még szebb e-autós eredmények.

Képek forrása: www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.