Kína már számtalanszor bebizonyította, hogy teljesen az élre törtek az e-mobility terén. A világ legnagyobb elektromos autógyártói közül kettő ebben az országban található. A BYD-ról és a Geely-ről van szó, melyek sorjában dobják a piacra a jobbnál jobb elektromos járműveket. Viszont a gyártás nem állt meg a hagyományos családi autóknál, hanem kiterjedt a tömegközlekedésre is, így került sor az elektromos buszok bevezetésére. A nemrégiben publikussá vált adatok szerint pedig ebben is Kína az első helyezett.

A Bloomberg New Energy Finance szakértői megállapították, hogy az ázsiai ország 5 hetente akkora buszflottát vezet be a saját tömegközlekedésébe, mint amennyi e-busz található jelenleg Londonban. Globálisan 385.000 elektromos busz van jelenleg forgalomban, melynek 99%-a Kínában üzemel (ugyanakkor a BYD a világ más területén is aktivizálja magát, Európában, Észak– és Dél-Amerikában is).

Nagyjából másfél havonta bővül 9500 újabb járművel a kínai e-busz flotta. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egészségügyi szempontból már nem engedheti meg magának a kínai kormány, hogy hagyományos buszokat alkalmazzon hosszú távon. Shanghai és Shenzhen például teljesen betiltotta a dízel/benzines buszok használatát és csak környezetkímélő járművek vásárlásába kezd.

BYD K9 elektromos busz

A 2017-es adatok alapján Európában a tömegközlekedésben használt buszok 1,6%-át tették ki az elektromos járművek. Ebben Anglia az éltartó a maga 191 elektromos és 153 hibrid járművével.

Érdekesség, hogy Magyarországon ebben az időben már 33 elektromos buszt jegyeztek a forgalomban.

Átlagosan a tömegközlekedésekben használt hagyományos buszok a szén-dioxid emisszió 23%-ért felelnek. Több város is, mint Mexikóváros, Párizs vagy Vancouver már nyilatkozatba is foglalta terveit a károsanyag szennyezés megfékezéséről, melyet az elektromos buszok beiktatásával kívánnak elérni. Tervek szerint több város is átáll 2025-től az elektromos buszok vásárlására.

A jelen adatok szerint a BYD már több, mint 17.000 e-buszt adott el Kínán belül és több mint 50.000 darabot globálisan, 50 országban. A buszok iránt jelenleg Európában London, keleten pedig Japán érdeklődik leginkább, ahol még a 2020-as tokiói Olimpián is meg fog jelenni a BYD.

Képek és információ forrása:
www.weforum.org
www.chargedevs.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.