Mióta az elektromos autózás elkezdett népszerűvé válni, ezzel párhuzamosan megnőtt az irigyek, és az ellenszimpatizánsok száma is. Ez mondhatni természetes, hiszen ahogy a mondás is tartja, a siker féltékenységet, és ellenségeket szül. Az egyik kedvenc támadási pont az elektromos autók töltése. Ezen belül is két tényen szoktak csámcsogni a szkeptikusok, a töltőállomások számával, és azzal, hogy miért lehet ingyen tölteni nyilvános állomásokon az autókat. Lehet, hogy már nem sokáig?
A töltőállomások száma

Szerencsére egyre kevésbé hallani ezeket a hangokat, ugyanis folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy melyik városban éppen hány új elektromos töltőállomást adtak át. Korábban írtunk már Miskolcról, a Balatonról, Szegedről, és legutóbb Székesfehérvárról is.

Pont a fehérvári hírek kapcsán merült fel a fizetős töltés lehetősége. Az E.On ugyanis 5 új töltőállomást helyezett el, ezzel ugyan még valamivel 100 töltőállomás alatt vannak országos szinten, de év végére ez jelentősen meg fog változni, hiszen idén több, mint 100 közterületi töltőt fognak létesíteni. Érdekes egyébként, hogy Székesfehérvár az első a megyei jogú városok közül a töltők számát tekintve, és az egy főre jutó töltők számában még Budapestet is megelőzi. De vajon meddig lesz ingyenes a töltés?

A jogi háttér

Igazság szerint azzal az érvvel nem tudunk egyetérteni, hogy mivel a benzint is meg kell venni, ezért az elektromos töltésért is kelljen fizetni. Ráadásul, aki otthon tölti fel az autóját, az ugyanúgy fizet érte. Aki ezt mondja, annak javasoljuk, hogy vegyen egy hibrid autót, és akkor kevesebbet kell benzinre költenie.

Egyelőre a közeljövőben nem várható, hogy fizetőssé tegyék a nyilvános töltőket, hiszen nincs meg a megfelelő jogi háttér hozzá. A „problémát” a különböző szolgáltatók által telepített vételezett áram elszámolása jelenti. Úgy képzeljük el, mint a mobiltársaságok roaming díját. Azt azonban tudjuk, hogy mostanában Magyarországon elég gyorsan át tudnak vinni egy törvényjavaslatot.

Biztosat egyelőre nem tudunk mondani, de az valószínűsíthető, hogy sokakat foglalkoztat ez a kérdés. Addig, amíg nem történik lényeges változás, élvezzük ki az ingyenes töltés adta lehetőségeket!

Kép forrása: drive-green.co.uk
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.