Az elektromos autózásból mindenki ki kívánja venni a részét. A világ bármely pontján is éljünk, biztos, hogy a közelben van egy olyan autógyár, ahol készül egy elektromos „csoda”. Ezúttal elég messzire utazunk, meg sem állunk Ázsiáig, konkrétan Dél-Koreáig.
A Sportage-ről röviden

Az autózás szerelmeseinek ismerősen csenghet a dél-koreai gyártó modellje. Már csak azért is, mert az első Sportage a ’90-es években jelent meg. Egészen eddig már 4 generációt tudhat magáénak. Viszont most végre valami olyat csináltak, amely miatt írnunk kell róla. Bár a külseje nem sokat változott, mondhatni ragaszkodnak a jól bevált egyedi stílusjegyekhez, de….

létrehozták a hibrid KIA Sportage-et. Nézzük meg mit is tud ez az autó!

Pár technikai adat

Gondoljuk, hogy  Téged is azok az adatok érdekelnek igazán, amelyek a teljesítményre utalnak. Az autóba került a kategória első 48 V-os lágy hibrid hajtáslánca, ami 3 „részből” áll. Először is egy 2 literes dízelmotorból, majd a villanymotorból és egy apró lítium-ion akkumulátorból. Így alap esetben 185 lóerőt, és 400 Newtonmétert tud felmutatni, amelyet az e-motor még meg tud dobni 16 lóerővel.

Azért írtuk, hogy apró akkumulátor, mert mindössze 0,44 kilowattóra kapacitású, ezért kiemelten fontos, hogy a fékezéskor rendszeresen termelje vissza az energiát ide. Viszont érdekes, hogy így is 5,7 literes fogyasztást várhatunk a gyári adatok szerint.

elektromos Kia

KIA Sportage

Viszont egyelőre nem teljesen kiforrott a hibrid technológia a KIA-nál.

Egyrészt kicsit úgy tűnik olyan, mintha csak a meglévő autó mellé beépítették volna a villanymotort, és az akkumulátort. Ezért van az, hogy az autó tömege 150 kilogrammal nehezebb, mint a korábbi modellé. Sőt, ha ehhez hozzávesszük, hogy az üzemanyagtartály is csak 55 literes a korábbi 62 helyett, akkor csak még inkább erősödik ez az érzés.

Ami viszont elfogadható, hogy 201 km/óra a végsebesség, és 9,5 mp alatt éri el a 100-at.

Összegezve szerintünk még egyelőre eléggé kísérleti jellegű az autó, és messze nem sikerült úgy, mint mondjuk a Niro. De mi minden ilyen jellegű próbálkozást értékelünk. Te mit gondolsz?

Képek forrása:
insideevs.com
press.kia.com
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.