Azt már jó pár éve tudjuk, hogy Kína az az ország, ahol a legtöbb új típusú (vagyis elektromos) autót értékesítik a világon. Kicsit meglepő lehet, hogy még az Amerikai Egyesült Államokat is lepipálják, de ettől még ez valós tény. Az sem véletlen, hogy a Tesla első külföldi gyára éppen itt fog elkészülni. Ha minden igaz már nem kell sokat várni a Gigafactory 3 befejező munkálataival. De Kína ezzel nem elégszik meg?

Hova lehet még feljebb jutni?

Jogos a kérdés, hogyha már egyszer a legnagyobb elektromos autózási piac Kínában van, akkor mi lehet még a cél? Nos, az egyik helyi e-autó gyár a BYD, a Daimler vállalat kiemelt partnere. Ők mesélték el a napokban, hogy mekkora mérföldkőhöz értek a vállalat életében. Nagyjából 10 évvel azután, hogy eladták az első elektromos autójukat már oda jutottak, hogy idén több elektromos autót fognak eladni, mint sima benzines; vagy dízeles modellt.

Nem véletlen ez a nagy kereslet, hiszen Peking nagyon keményen lép fel a környezetszennyezés ellen. Viszont éppen ezért a gyárak nem tudják a lehető leggyorsabban teljesíteni a megrendeléseket. Ez mondjuk jó hír a Tesla-nak.

Beszédes számok

Érdekes, hogy tavaly a fent is említett BYD-nek a profitja több, mint 30 százalékkal csökkent. Ezzel szemben 2019.03.27-én, szerdán a cég azt jelentette be, hogy olyan mennyiségben teljesítettek megrendeléseket, mint még soha. Ennek pedig az az eredménye, hogy 2019 első negyedévében (most kapaszkodj meg) 583-778 százalékos növekedést értek el az egy évvel ezelőtti eredményekhez képet. Csak, hogy tudj viszonyítani, olyan 4,2 milliárd forintról beszélünk…

Tavaly Kína 520 ezer elektromos autót adott el (27%-os növekedés 2017-hez képest), idén pedig a cél 650 ezer példány. További érdekesség, hogy 1990 óta először volt visszaesés az autók értékesítésében, viszont az e-autókból 61,7 százalékkal többet vettek. Egy csökkenő piacon ekkora emelkedést elérni páratlan bravúr. Cél idén az 1,6 millió. Hajrá! Szerintünk meg is lesz.

Képek forrása:
https://seekingalpha.com
https://avtoz.net
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.