Ultragyors e-töltő Budapesten

By 2019-03-22 február 5th, 2020 Aktualitás
Imádjuk a fejlődést. Egyszerűen nem is lehet rá más szót találni. Kis csapatunknak amúgy is az egyik alapelve a következő: „Ami nem növekszik, az csökken”. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az elektromos autózás az egyik nagy szerelmünk, hiszen itt napról-napra tetten érhető a fejlődés, a növekedés. Most éppen egy töltőállomás az, amely mosolyt csalt az arcunkra.
Az egész ország „töltődik”

Már talán a legelhivatottabb olvasóink sem tudják megszámolni velünk együtt, hogy mennyi cikket tudtunk írni arról, hogy Magyarországon hogyan fejlődik a töltőállomások helyzete. Az ország minden szegletéből érkeznek a hírek az új állomásokról. Ez pedig külön öröm, hiszen általában nem csak Budapestről van szó. Az ország második „legtöltöttebb” városa például Székesfehérvár. De említhetnénk Békéscsabát, Miskolcot, Nyíregyházát, Kecskemétet vagy éppen a Balaton környékét. A e-mobilitás utat tör.

Mégis ez a mostani bejelentés, és átadott töltőállomás egy kicsit más. Hogy miben?

Az új átadott állomás

Budapest XI. kerületében a Nagyszőlős utcában adtak át egy ultragyors töltőt. Egyszerre két elektromos autó tud rácsatlakozni és így 75-75 kilowatt teljesítményt tud leadni az e-töltő. Így 30 perc alatt akár 150 kilométeres hatótávra is fel tudjuk tölteni az autónkat. Az pont egy kellemes kávézás, vagy egy gyors ebéd.

A 2012 óta bővülő MOL hálózatban ez a nyolcadik ilyen teljesítményre képes állomás. És természetesen itt még messze nincs vége a történetnek. A tervek szerint (amelyek eddig meg is valósultak) az idei év végére ez a szám el fogja érni a 100-at. Sőt, így teljesülhet, hogy 2020 év végére már létrejön egy kimondottan impozáns töltőállomás hálózat.

Ennek értelmében Csehország határától egészen a Fekete-, és az Adriai-tengerig lenne kiépítve a hálózat, amelynek konkrétan 252 töltőállomás lenne a része. Ezekből 141 működne a MOL-csoport töltőállomásain MOL Plugee márkanéven.

Ez azért is nagy szó, mert jelenleg ezek az egyik legnagyobb teljesítményű e-állomások, ennél kimondottan csak a Tesla Supercharger erősebb a maga 135 kW teljesítményével. Viszont ekkora teljesítményt csak kevés autó tud felvenni (Zoe, Tesla, Leaf).

Tényleg van még valaki, aki panaszkodik a töltőállomásokra? 🙂

Kép forrása: 24.hu/media
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.