Világrekord az elektromos autók eladásában

By 2019-01-03 február 5th, 2020 Aktualitás
Norvégia rekordot állított fel az elektromos autók eladási hányadosában. Ugyanis az összes eladott autónak közel az egyharmada, 31,2%-a volt villanymotoros. Ez nagyjából 11%-os emelkedést jelent a 2017-es arányhoz képest, 5 éves intervallumot nézve pedig 20%-ot növekedett a piac elektromos szelete.

A e-mobility kiemelkedő országai közé tartoznak a skandináv államok, úgyhogy egyáltalán nem meglepő, hogy Norvégia tudott rekordot dönteni. Az észak-európai országok mellett Kína tartozik még az élmezőnyhöz.

A norvégok fejlődése nem csak az ott lakók környezettudatosságának köszönhető, hiszen ott gyakorlatilag jobban megéri a villanyjárműveket exportálni, mivel nincs rajta vám. Valamint adókedvezmény is jár az elektromos autók vásárlása során (ez Magyarországra is igaz). Viszont így az adóbevételek csökkentek Norvégiában. Természetesen az e-mobility fejlődése miatt nem meglepő az, hogy a belső égésű motorral ellátott autók értékesítési számai visszaestek (dízelesek 28%-kal, benzinesek 17%-kal).

2017-ben is a norvégok nyertek. A Nemzetközi Energetikai Ügynökség (International Energy Agency – IEA) adatai szerint 39%-kal állt Norvégia az első helyen, ugyanis az IEA beleveszi a plug-in hibrdideket is a számításba. Ugyanakkor az új autók vásárlási száma 6,8%-kal csökkent akkor 147,929-re.

Az elektromos autók közül a Nissan Leaf itt is nagyon népszerű, mivel ebből vettek a legtöbbet az északi országban.

Információ forrása: www.reuters.com

Kép forrása: www.pexels.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.