Skip to main content

Az új elektromos Hummer bejelentésével szinte minden jármű típusnál a piacon megalakult a rivalizálás Elon Musk gépeivel szemben. A Tesla sikere a mai napig töretlen, így igen nehéz fába vágja a fejszéjét az a márka, aki fel akarja venni a versenyt a híres Model-ekkel. Nézzük meg most, hogyan is alakul a viadal a Tesla riválisnak titulált gépek és Elon Musk hírhedt járművei között.

Tesla Model S és 3

Egyértelmű, hogy a Tesla a pénztárcabarát sedan jármű szektorban érte el a legnagyobb sikereit. A Model S és a Model 3 hónapokig vezette Európa és az USA toplistáit az eladások területén. Ár-érték kategóriában a mai napig az egyik legkedveltebb elektromos jármű a piacon, és ez a jelenlegi felállás szerint igen sokáig így is marad. Ezt a vállalat is látja, így be is jelentették a Model S új változatát, a Plaid-et.

Ellenfelek szempontjából három kiemelkedő versenyző van ezen a téren: Porsche Taycan, Polestar 2 és a Lucid Air. Ezek közül a Porsche már kikerült a piacra, viszont nem egészen sikerült úgy teljesítenie, ahogy azt az elemzők várták. Bár a német márka mindent megtett, hogy legyőzzék a Tesla-t, mégis az eladások szempontjából 2019-ben a Tesla dominálta a piacot. Ennek ellenére ki kell jelenteni, hogy a Taycan a vállalat legkeresettebb járműve lett a piacon.

Összehasonlítás (alap modellek)

Tesla Model 3Tesla Model SPorsche TaycanPolestar 2Lucid Air
Hatótáv423 km646 km333 km374 km800 km
Ár (USD)39.90085.000103.80059.90077.400
Végsebesség (km/óra)260294260205320
Töltés idő (otthoni)7-11 óra6-9 óra12 óra8-10 óra8-10 óra

 

Model S és 3, Polestar 2, Taycan, Lucid Air

Model S és 3, Polestar 2, Taycan, Lucid Air

Tesla Cybertruck

Talán az elektromos autózás világának legnagyobb meglepetése volt, mikor Elon Musk bejelentette a Tesla Cybertruck-ot. Dizájn és teljesítmény szempontjából szinte minden elvárást megcáfolt a pick-up, mely (köszönhetően a meme marketingnek) csaknem 200.000 előrendeléssel gyarapodott az első pár hónapban.

A jármű mind árazás, mind hatótáv szempontjából követi a Tesla minőséget, viszont a dizájn a jövő eddigi legmerészebb kialakítását hozta el.

Riválisok szempontjából a Rivian R1T és az új elektromos Hummer tűnik a legesélyesebbnek a piacon. Ezek közül a Rivian együtt érkezik a piacra a Tesla-val, míg a Hummer egy év hátránnyal fog indulni.

Összehasonlítás (alap modellek)

Cybertrucke-HummerRivian R1T
Hatótáv482563643
Ár (USD)39.90079,99569.900
Végsebesség (km/óra)193 – 200
Töltés idő (otthoni)13 óra – 15 óra

 

e-Hummer, Rivian R1T és Cybertruck

e-Hummer, Rivian R1T, Cybertruck

Tesla Roadster

Bár a Tesla első hiperautóját szinte még csak az űrben lehet megtalálni, mégis a jövőre érkező járműnek igen sok riválisa akadt. Talán ez az a szektor, ahol a Tesla ténylegesen riválisokra talált, mivel a Lotus, a Koenigsegg és már a McLaren is dolgozik a szuperautójukon. De legfőképpen a Rimac gépe áll jelenleg az elektromos csúcsautók képzeletbeli dobogóján, a Concept_One-nal.

A Tesla feladta a leckét, és bár kevesen ütötték meg Elon Musk modelljeinek szintjét, mégis lenyűgöző elektromos járművek születtek ebben a versenyben. Bőven akad még elektromos autó, amit riválisként lehet emlegetni, és szinte biztos, hogy ez a lista még jó sokáig fog bővülni a jövőben, az e-mobility javára.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.portfolife.hu

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.