Skip to main content

Te nem unod még, hogy folyamatosan úttörő eredményekről, világrekordokról, vagy csak szimpla rekordokról írunk? Örülünk, hogyha nem, mert mi nagyon élvezzük. Azt vettük észre azonban, hogy van egy mulasztásunk, sok mindenki teljesítményéről, eredményeiről írtunk, de az egész 2018-as évet nem összegeztük. Most pótoljuk.

Jöjjenek a számok

A tavalyi év rekordot jelentett Európában a tisztán elektromos autók értékesítésében, ugyanis kicsit több, mint 386 ezer ilyen járgányt vettünk. Az adatok az Európai Elektromobilitás Szövetségtől (AVERE) származnak, és a Magyar Elektromobilitás Szövetség is megosztotta.

Ez a 386 ezer példány az összes újonnan eladott autó 2,5 százaléka. Szeretnénk még egyszer kiemelni, hogy ez a 100%-ban elektromos autókra vonatkozik, tehát a hibridek és plug-in hibridek ebben nincsenek benne.

Magyarországon szeptember végéig 1450 ilyen autót adtak el, és a becslések szerint további 2-300-at az utolsó negyedévben. Hát nem mi vagyunk, akik a leggyorsabban ráálltak az elektromos autózásra, de folyamatosan fejlődünk, és ez a fontos. Érdekes, hogy Európában pont a decemberi időszak volt igazán pörgős, több mint 40 ezer eladással. Ez egyébként 33 százalékkal magasabb szám, mint egy évvel korábban, azaz 2017-ben.

Folyamatos áttörések

Pethő József, az AVERE szövetség főtitkára egy közleményben az alábbi érdekességet mondta el: „A tavalyi év ugyanis kimondottan jelentős volt. 2014 óta először fordult elő, hogy a tisztán elektromos autók eladása megelőzte a plug-in hibrid eladást.”

És ez valóban érdekes. Ugyanis mi is gyakran úgy gondoljuk, hogy mindegy, hogy hibrid vagy elektromos autót vásárolunk, csak az a lényeg, hogy ne benzinest, vagy dízelest. Pedig azért van különbség a kettő között, jól tudjuk.

Talán leginkább a bizalom. Sokan még nem mernek teljesen elektromos autót vásárolni, mert mi lesz, ha lemerül és nincs töltő a közelben, vagy hosszabb távot kell megtenni? Viszont mivel ezekben folyamatos a fejlődés, ezért ezek a bizalmi kérdések hamar el fognak illanni, és a környezetbarát legjobb megoldást, a tisztán elektromos autót fogják az emberek választani. Mind itthon, mind Európa többi területén. Te mit gondolsz erről? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre.

Kép forrása: www.miamilakesautomall.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.