Skip to main content

Az elektromos autózásnak rengeteg előnyéről írtunk már. Arról viszont még nem volt szó, hogy vajon hogyan reagálnak a környezeti változásokra. Például mi történik, ha árvíz ér egy ilyen járművet. Nyilván mivel elektromos eszközökről van szó egy ilyen autó esetében, nagyobb víz hatására nagy veszélybe is kerülhetne a kocsi.

Több ilyen eset volt már, például 2012-ben a Sandy hurrikán elárasztott egy Tesla Model S-t, amit 14 ezer dollárért (3,85 millió Ft) utána megvett egy fiatalember és újraépítette. Munkája kezdetén észrevette, hogy a 16 modulból álló akkumulátorcsomagban 12 modul működőképes volt. A maradék négy közül pedig az egyik nem volt nagyon rozsdás.

Ugyanakkor a Nissan egyik szóvivője (Jeff Wandell) szerint a nagyfeszültségű alkatrészek, mint az akkumulátor vagy az inverter mind vízállóak. Vagyis elmondása alapján nincs szükség az elemek újraépítésére.

arviz Tesla ModelS kornyezet e-mobility elektromos autozas

Az elárasztott Tesla belseje

Az akkumulátorban lévő lítium valóban tűzveszélyes, és nagy mennyiségű hőt termel, ha víz éri, viszont az akkumulátorcellák általában lezártak. Egy elektromos autó nem hajlamos nagyobb károsodásra, mint egy hagyományos autó. A hagyományosban is vannak kábelek, és elektronika, amik ilyenkor korrodálódhatnak. Természetesen a kárpitban, ülésekben roncsolásra lehet számítani, valamint penészedésre.

Képek és információ forrása: www.greencarreports.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.