Miért hasznos a zöld rendszám?

By 2018-09-14 február 11th, 2020 Tudtad-e, hogy...?

A zöld rendszám a környezetkímélő gépkocsik megkülönböztető jelzése, amihez a jogalkotók egyéni kedvezményeket, illetve jogosultságokat tudnak rendelni. A legnagyobb előnye az ingyenes parkolás a belvárosban bárhol, még olyan kivételes parkoló övezetekben is lerakhatjuk nyugodt szívvel a kocsinkat, mint a budai vár.

Hogyan juthatunk zöld rendszámhoz?

Zöld rendszámot csak az elektromos hajtású, vagy hibrid járművek vehetnek igénybe, melyek képesek legalább 25-50 kilométeres távolság megtételére teljesen elektromos üzemmódban.

Zöld rendszámra jogosult tehát

(pl. Nissan LEAF, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Tesla Roadster, Citroën c-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe, Renault Fluance ZE, Volkswagen e-UP, Volkswagen e-Golf, Kia Soul EV, BMW i3 BEV)

(pl. Toyota Prius PHV, Volkswagen GTE, Volkswagen Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, Audi A3 e-Tron, Opel Ampera, Chevrolet Volt, Volvo XC90 T8, BMW i8)

(BMW i3 REX).

Fontos tudnivaló, hogy a zöld rendszám igénylését nem bemondásra vagy bemutatásra, hanem a gyártók által kiállított típusbizonyítvány alapján fogadja el a Nemzeti Közlekedési Hatóság, ahova zöld rendszám kikérése előtt az autót vinni kell.

Kép forrása: villanyautosok.hu

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.