Skip to main content

Az európai autópiac az idei év során jelentős átalakuláson ment keresztül. Az elektromos autók eladásai többszöri alkalommal is meghaladták a dízel autók eladásainak számait. Nem beszélve, hogy éves szinten hatalmasat nőtt a környezetkímélő járművek piaca. Meglepő módon viszont nem a Tesla, hanem a Volkswagen legújabb zászlóshajója, az ID.3 dominált októberben.

2020 októberében 7%-kal esett vissza az autók értékesítése Európában, az előző év adataihoz képest. Szám szerint 1.13 millió jármű került eladásra, mely csaknem 27%-át elektromos vagy hibrid járművek tették ki. Hozzá kell tenni, hogy a dízel autók eladása csaknem 1%-kal múlta alul a környezetkímélőkét. 

Az előző év azonos időszakához képest a Volkswagen elektromos jármű eladásai megtriplázódtak, ráadásul a teljes EV piac 26%-át birtokolták októberben. Ha az összes elektromos járművet nézzük, akkor éves szinten 150%-os növekedést tapasztalhatunk a piacon.

  • Összes plug-in: nagyjából 148.000 és körülbelül 13%-os piaci részesedés
  • HEV: nagyjából 154.000 és körülbelül 14%-os piaci részesedés
  • Összesen xEV: 302.587 (153%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest) és 26,8% -os piaci részesedés

A legkeresettebb elektromos autó októberben a vadonatúj Volkswagen ID.3 volt 10.590 eladott példánnyal. Az ID.3 ráadásul a harmadik legkeresettebb villanyautó volt a szeptemberi debütáló hónapjában. Ez volt az egyetlen 10.000 feletti plug-in modell októberben.

A második legjobb Renault ZOE 9778 darabot jegyzett. A többiek közül a legjobb a Hyundai Kona Electric lett (5261). Érdekesség, hogy ezúttal nincs Tesla Model 3 a top 10-es listában.

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3

A Volkswagen-nél nem csak az ID.3, hanem a hibrid Passat és a Golf is felkerült a top listákba az európai piacon, ezzel biztosítva a vállalat dominanciáját az októberi hónapban.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.begescars.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.