Skip to main content

Az elektromos crossover-ek kategóriájában két versenyző is rajthoz áll a közel jövőben: A Tesla által fejlesztett Model Y és a Ford első nagy teljesítményű elektromos gépe, a Mustang Mach-E. Lássuk mire is számíthatunk a két járműtől.

A szakértők legtöbbször a Tesla eddigi sikereit emlegetik, mikor szóba kerül a Model Y. Elon Musk szerint ez lesz a Tesla legsikeresebb járműve, mely 50%-kal nagyobb piaci részesedéssel fog bírni, mint a Model 3. A Mach-E az első nagy teljesítményű elektromos Ford lesz – az elektromos Mustang-on kívül – mely alig 1 hónapon belül kigurul a piacra. A Ford is hasonlóan számol, mint a Tesla, azaz, hogy a Mach-E lesz a vállalat eddigi legsikeresebb darabja. 

Összességében a két jármű standard verziója igen hasonló:

Model YMach-E
Hatótáv370 km370 km
Gyorsulás (0-100 km/h)5,9 sec5,8 sec
MeghajtásRWDRWD
végsebesség193 km/hN/A
Ár39,000 USD42,895 USD

Azt már most elmondhatjuk, hogy az elektromos SUV-ok piaca igen kevés riválist tartogat a két jármű számára a jövő évben, ha Európát nézzük.

Dizájn szempontjából mindkét elektromos crossover az amerikai stílust követi. A Mach-E egy izgalmasabb izomkomplexummal rendelkezik, míg az Y modell minimalistábbnak tűnik, modern karcsú görbületével.

Ford Mustang Mach-E és Tesla Model Y

Ford Mustang Mach-E és Tesla Model Y

Technika szempontjából a Tesla viszont előnyt élvez, tekintve, hogy a Model Y megkapja az eddigi csúcsautók tulajdonságait, mint például a valós idejű rendszer frissítések. A Ford sajnos megjelenése napján még nem fog rendelkezni ezzel a készséggel, illetve az önvezető funkció is csak később lesz élesítve a járműben.

Töltés szempontjából mindkét jármű kompatibilis az utcán/háztartásokban használható töltőkkel, viszont a Tesla rendelkezik saját töltőhálózattal is, nem beszélve saját gyors töltő rendszerével.

Összességében nehéz megmondani, melyik jármű is fog jobban teljesíteni a piacon, mivel mindkettő nagy teljesítményű, megbízható EV-ként fog megjelenni. Talán majd az első véleményekből kiderül, hogy melyik jármű kapja meg az elektromos SUV-ok koronáját jövőre.

Képek és információk forrása:
www.insideevs.com
www.teslarati.com

elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.