Skip to main content

Újabb elektromos autó került bejelentésre a BMW-től (méghozzá a BMW i6), mely jól mutatja, merre is halad majd tovább a vállalat az autópiacon.

A BMW már többször is bemutatta terveit, hogyan is fog majd alakulni felhozatala a jövőben. A márka eddigi leghíresebb villanyautója, az i3, illetve a híres luxus hibrid BMW, az i8, igen jól teljesített a piacon, így egyértelmű volt, hogy ezzel a szériával haladnak tovább az elektromos jövő felé. Meg is kaptuk a hírt, miszerint érkezik az újragondolt BMW iVision, ami talán az egyik legfuturisztikusabb autódizájnt hozza a vállalattól. A napokban viszont egy teljesen új i szériás BMW is bejelentésre került, mely talán a cég csúcs villanyautója lesz. Íme a BMW i6.

 Mit is kell tudnunk a BMW új villanyautójáról?

Formailag a jármű teljes mértékben hozza a kötelező BMW-t. Külseje a 8-as Gran Coupé felépítéséhez áll a legközelebb, viszont ebbe a kialakításba is belekerült néhol a jövőben érkező Vision M NEXT villanyautó formaterve. A villanyautókhoz megfelelően több verzióban fog érkezni a jármű, melyek közt főleg teljesítményileg lesz érezhető a különbség.

Az eddigi bejelentések alapján a BMW I6 alap verziója két darab elektromos motorral fog rendelkezni, melyek összteljesítménye 535 lóerő lesz. A kiszivárgott információk szerint a BMW villanyautója egy 90 kWh-ás, esetlegesen egy 120 kWh-ás akkumulátorral fog rendelkezni, verziótól függően. Az előbbi 700 km, míg a nagyobbik csomag 900 km megtételére is alkalmas lehet egyetlen feltöltéssel.

A BMW új villanyautója, az I6

Ezen az úton fog továbbhaladni a BMW?

Sokakat meglepte a vállalat, mikor bejelentették a BMW iVision szériát, mivel többen úgy hitték, hogy dizájn szempontjából egy teljesen új irányba fogja terelni a cég jövőbeli villanyautóit. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis megmaradnak a széria jellegzetes vonásai és nem követik a Tesla példáját, hogy egy Cybertruck-hoz hasonló járművel rukkoljanak elő. A közeljövőben így nem az i3-féle extrém elektromos BMW-k fognak kigurulni a gyártósorról, hanem például az iX3-as, ami külsőre szinte alig különbözik egy sima X3-astól.

Saját videónk a BMW eddigi legsikeresebb hibridjéről, a BMW i8-ról:

Mire is számíthatunk?

Az Uniós szabvány miatt egyértelmű volt, hogy minden autógyártó Európában gőzerővel elkezd dolgozni új elektromos autóin. A Volkswagen, a Porsche és az Audi egyaránt be szeretne törni a piacra és már több villanyautót kiadtak a kezük közül. Gondoljunk például az ID3-ra, a Taycan-ra vagy az e-tron-ra.

Ezzel szemben a BMW az i3-ason kívül még nem alkotta meg bestseller villanyautóját, viszont elmondásuk szerint pár év múlva felhozataluk majdnem fele csak elektromos/hibrid hajtású autókból fog állni. A jövőben ezt a fogadalmat bőven pótolni fogja a cég az alábbi modellekkel:

  • VISION NEXT 100
  • BMW iX3
  • BMW VISION M NEXT
  • BMW i4
  • BMW i5
  • BMW i6
  • BMW M750Le

Mi a helyzet a riválisokkal?

A 2020-as évben tucatnyi cég lesz, aki meg akarja majd mutatni, hogy az ő villanyautója a legjobb. A BMW-nek olyan versenyzőkkel kell majd felvennie a versenyt a piacon az elkövetkezendő években, mint a Tesla Model Y, a Tesla Cybertruck, a Volkswagen ID3 vagy például a Ford Mach-E.

Egyenlőre sportautók és luxus SUV-k terén a BMW igen domináns és ezt reméljük, hogy tartani is fogja ezt a tendenciát a jövő években.

A Tesla Cybertruck már több, mint 200.000 előrendelést kapott

A BMW csúcs modellje a tervek szerint 2024-ben érkezik meg a piacra. Addig viszont még bőven van ideje a vállalatnak, hogy több hasonlóan lehengerlő elektromos autót jelentsen be.

Képek és információk forrása:
www.aedaily.net
www.totalcar.hu
www.motorauthority.com
www.electrek.co
elektromos-autozas.hu

elektromos-autozas.hu

További elektromos autós hírekért, információkért kövess minket a FACEBOOK és INSTAGRAM oldalon.